Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

Gotowanie – codzienny obowiązek czy realizowanie kuchennych pasji każdego dnia? Dzięki Wielkiemu Badaniu Beko możemy przekonać się, jaki stosunek do gotowania mają Polacy oraz jak dużo czasu spędzają w kuchni.

Rewolucje w domowej kuchni

Gotowanie w domu to niewątpliwie wielka oszczędność pieniędzy. Ankieta przeprowadzona przez markę Beko ujawnia, że około 80% Polaków przygotowuje posiłki w swojej kuchni co najmniej 5 razy w tygodniu. Okazuje się także, że są oni pasjonatami kuchennych zmagań. 76% respondentów deklaruje, że uwielbia lub lubi gotować, a 13% ankietowanych ocenia przyrządzanie posiłków jako swoje hobby. Większość Polaków (58%) poświęca na gotowanie od 45 minut do 1,5 godziny dziennie. Polacy lubią jeść domowe posiłki. Czy robią to ze względu na oszczędność? A może ważne jest przygotowywanie posiłków od serca, ze składników, które znamy i lubimy?

Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

 

Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

Jak usprawnić swoje działania w kuchni? Metodą, która odpowiada za wyjątkową szybkość przygotowywanych potraw z minimalnym wkładem energii elektrycznej, jest technologia indukcyjna. Płyty Beko wyposażone są w funkcję Timer, dzięki której można nastawić czas tak, aby pole grzewcze wyłączyło się wtedy, gdy o tym zdecydujesz – nawet, jeśli nie ma Cię w pobliżu.

Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

Bez ograniczeń

Polacy to także entuzjaści domowych wypieków – pieczenie ciast raz w tygodniu deklaruje 28% respondentów. Czy wypieki serwują głównie gościom? Z badania wynika, że większość Polaków imprezy w mieszkaniu organizuje raczej rzadko, bo zaledwie kilka razy w roku (55%). Natomiast 10% ankietowanych często robi domówki – co najmniej raz w tygodniu.

Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

Beko – oficjalny partner wszystkich łasuchów – pomyślało o tych, którzy bez pysznego kawałka serniczka czy szarlotki nie wyobrażają sobie dnia. Jak przygotować równocześnie obiad i coś smacznego dla miłośników słodkości? Technologia Beko Split& Cook daje możliwość podzielenia komory na dwie oddzielne, niezależne części. Dzięki temu można przygotować dwie zupełnie inne potrawy w tym samym czasie, przy wyborze różnych temperatur, źródeł ciepła oraz o różnym czasie pieczenia. Na przykład można upiec zapiekankę makaronową na obiad, a na deser pyszne muffiny. Dodatkowo ani smaki, ani zapachy nie mieszają się! W ten sposób w kuchni nie ogranicza już nic poza wyobraźnią J Ci, którzy bardziej preferują smaki śródziemnomorskie mogą skorzystać z funkcji Beko Pizza Pro, dzięki której piekarnik nagrzewa się do 310 stopni, a domową, ale profesjonalną pizzę upiec można zaledwie w 5 minut.

Ciasteczko? Na zdrowie!

Czy dieta wegetariańska w świecie mięsożerców jest problematyczna, a gotowanie zajmuje więcej czasu wegetarianom niż tym, którzy z mięsa nie rezygnują? Może nam się tak wydawać. Tymczasem odpowiedzi wegetarian są nieprawdopodobnie zbieżne z tym, jak odpowiadają nie-wegetarianie. Obu grupom gotowanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu oraz większość osób z obu grup zgodnie odpowiada, że gotuje codziennie. Jedyna kwestia, w której odpowiedzi się różnią dotyczy pieczenia ciast. Nie-wegetarianie biorą się za wypieki częściej: pieką średnio raz w tygodniu (28%). Dla porównania tak samo często piecze 21% wegetarian.

Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

Przygotowywanie posiłków jest bardzo ważną czynnością w życiu Polaków. Nie jest to tylko codzienny domowy obowiązek, ale też forma realizacji swoich pasji – do gotowania i do jedzenia.

Wyniki podane w artykule opracowane są na podstawie badania opinii przeprowadzonego na stronie internetowej marki Beko www.smart.beko.pl – Wielkie Badanie Beko, 2017 r.