Polak na diecie? Jakie są żywieniowe przyzwyczajenia Polaków?

Na obiad schabowy czy warzywna zapiekanka? Czy Polacy są wegetarianami, czy jednak wolą zachować w swojej diecie mięso? Dzięki ogólnopolskiemu Wielkiemu Badaniu Beko ujawniamy zwyczaje żywieniowe Polaków. Jak często pieką, czy są na diecie, czy podjadają w nocy i czy często wyrzucają jedzenie?

Nocne wycieczki do kuchni

Kto częściej zagląda do lodówki nocą – kobiety czy mężczyźni? Okazuje się, że Polacy dość rzadko skradają się do kuchni w nocy. Do codziennego podjadania przyznaje się zaledwie 3% mężczyzn i tylko 2% kobiet. Aż 52% Polek deklaruje, że nie robi tego nigdy. Dyscyplina u mężczyzn nie jest aż tak duża. Od lodówki nocą stroni tylko 41%.

Polak na diecie? Jakie są żywieniowe przyzwyczajenia Polaków?

Bądź eko i oszczędzaj

W Polsce (za danymi Eurostat z 2006 r.) w ramach gospodarstw domowych marnuje się 2 mln ton żywności rocznie. Problem ten zdaje się dotyczyć prawie wszystkich Polaków. Z ankiety Beko wynika, że jedynie 14% osób nigdy nie wyrzuca starego bądź zepsutego jedzenia. Aż 19% ankietowanych wyrzuca zepsute jedzenie co najmniej kilka razy w tygodniu.

Polak na diecie? Jakie są żywieniowe przyzwyczajenia Polaków?

Aby nie marnować jedzenia warto planować zakupy i posiłki, ale również dbać o odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych. Technologie Beko zastosowane w lodówkach, które w tym pomagają, to EverFresh+ oraz komora Mutizone. Technologia EverFresh+ zapewnia najlepsze warunki do przechowywania świeżych warzyw i owoców. Minimalizuje ona wahania temperatury wewnątrz szuflady poprzez zastosowanie uszczelki naokoło pokrywy szuflady. Dzięki temu, otwarcie drzwi chłodziarki nie zmienia temperatury wewnątrz szuflady. Specjalnie wytłoczona, perforowana pokrywa gwarantuje bardzo wysoki poziom wilgoci dla warzyw i owoców. W ten sposób stworzone są idealne warunki do długotrwałego przechowywania warzyw i owoców, dzięki czemu produkty są dłużej świeże i soczyste oraz bez możliwości namnożenia się pleśni.

Komora Mutizone natomiast umożliwia zwiększenie przestrzeni użytkowej w lodówce. Specjalnie dla osób, które potrzebują czegoś więcej, Beko stworzyło przestrzeń o pojemności 77 litrów, która pomieści dodatkowe ilości produktów w zależności od potrzeb. Zakres temperatur komory obejmuje od -24 °C do nawet + 10 °C. Możemy mieć dodatkową winiarkę, chłodziarkę, komorę zero, komorę płytkiego mrożenia czy dodatkową zamrażarkę. Gdy wybierasz się na większe zakupy – komora Mutizone sprawdzi się idealnie. Chłodziarka dopasuje się do Twoich potrzeb, dzięki czemu żywność będzie przechowywana w najlepszych parametrach, więc po kilku dniach pojawi się na stole zamiast w koszu na śmieci.

Nowoczesna technologia sprzymierzeńcem roślinożerców

Technologie lodówek Beko docenią przede wszystkim wegetarianie, dla których rośliny to podstawa każdego posiłku. Aż 77% wegetarian deklaruje, że uwielbia lub lubi gotować, a dla 13% jest to hobby oraz okazja do spotkania się z przyjaciółmi. Dlatego tak ważne jest, aby rośliny były przechowywane w ekologiczny i przedłużający żywotność sposób. Wegetarianie docenią więc technologię Active Fresh Blue Light, w którą wyposażone są lodówki Beko. Active Fresh Blue Light to delikatne, niebieskie światło, które gwarantuje ciągłość procesu fotosyntezy. Dzięki temu warzywa i owoce będą soczyste, jędrne, kolorowe i zdrowe przez wiele dni.

A na deser…

Po dobrym obiedzie przydałoby się coś słodkiego. Czy wegetarianie czy nie, z badania Beko wynika, że aż 28% Polaków piecze ciasta średnio przynajmniej raz w tygodniu, a 20% respondentów piecze kilka razy do roku.

Polak na diecie? Jakie są żywieniowe przyzwyczajenia Polaków?

Warto przyjrzeć się technologii SURF w piekarnikach Beko. Podczas działania tego systemu, oprócz centralnego nawiewu z wentylatora, gorące powietrze jest nawiewane do środka komory także przez specjalne otwory wentylacyjne, umieszczone w bocznych ściankach urządzenia. Dzięki temu potrawa jest pieczona bardziej równomiernie.

Polacy, zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy, lubią gotować i często zależy im na tym, abym ich posiłki były zdrowe i smakowite. W końcu obiad w gronie rodziny i przyjaciół to świetny pretekst do spędzania wspólnego czasu! Dlatego warto zaopatrzyć swoją kuchnię w nowoczesne sprzęty, które gwarantują dobry smak i oszczędność.

Wyniki podane w artykule opracowane są na podstawie badania opinii przeprowadzonego na stronie internetowej marki Beko www.smart.beko.pl – Wielkie Badanie Beko, 2017 r.